Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - EG

Sidor: [1] 2 3 ... 6
1
Projects / EG's homelab/hemnätverk
« skrivet: juni 08, 2019, 13:42:31 »
För lite sen så tröttnade jag på mitt hemmasnickrade plywood-rack som egentligen var för smalt för att vara standard, (då jag från början byggde det för att enbart hålla i 2st Compaq ProLiant 5500 servrar) så jag nu fick problem  med att montera ett par nya switchar, så jag investerade i ett nytt rack, i form av ett 4-post open frame 12U rack från StarTech.


Det är ett jäkla smidigt rack för hemmabruk, då det dels är öppet så man lätt kan pilla med sakerna, och att det är justerbart på djupet, så att man som i mitt fall kan trycka ihop det och inte ha det så djupt när man inte behöver. Det är även väldigt stadigt och trevligt för pengarna.


I samma veva som jag köpte racket så köpte jag även ett par rack rails till servern, men eftersom att jag köpte dom billigaste rails jag hittade på eBay så passade dom självklart inte. Jag valde ett par från HP i hopp om att dom kanske kunde vara halvt kompatibla, men tyvärr inte. Railsen har någon udda offset på höjden som gör att servern hamnar typ 1/4 U fel i racket, och då förstörde hela min layout då racket redan är fullt. Så servern fick istället bli liggande på botten på några distanser, så skruvarna passar in i korgmuttrarna i racket. Det är inte optimalt, men det får gå. Jag har inte så mycket mer jag kan ändra i servern som den är nu ändå.

Mina nya switchar då? Jo, det hela började med att jag var sugen på en bättre primär switch till mitt nätverk, och jag har alltid, av någon märklig anledning haft en böjelse för Cisco, så jag köpte en 24-port layer 3 Gbit Catalyst 3750G switch från eBay, och passade samtidigt på att uppgradera den sekundära 10/100 switchen till en 48-port variant av samma modellserie, så det blir enhetligt. Jag har sedan uppdatera mjukvaran och satt upp en 10-port link aggregation mellan switcharna, vilket ger 10/100 switchen en 1Gbit uplink. Onödigt och inte så användbart, men kul att leka med!

Mitt sista inköp till nätverket är en Mikrotik rb2011uias-rm router. Det är en 1U rackmonterad variant av den vanliga desktop-modellen. Jag kör den som huvudrouter.


Båda Cisco-switcharna har fått kylningen moddad för att gå tyst, och 10/100-switchen har även fått sin nätdel urplockad då den var helt sjuk overkill, då switchen kan köra PoE på alla portar. Istället drivs nu switchen av en extern 12V nätdel.Ovanpå racket har jag en gammal laptop med Linux Mint installerat. Dess enda uppgifter är att agera remote desktop terminal till servrar, samt konfigurera switcharna. Bakom laptopen står en skärm, mus och tangentbord. Dessa används bara för uppstart av servrar och annat lokalt. Jag väljer att köra allt annat över remote desktop så jag får rätt användarsession när jag vill komma åt servrar utifrån och pilla.

På tal om att komma in utifrån. Till höger om racket står bland annat ett par gamla Linksys WRT54, där den ena agerar labb-AP och den andra är VPN-server. Båda kör OpenWRT.
Under dessa burkar står min NAS. Det är en HP Microserver Gen8 med Xpenology installerat. Det är Synology's DSM man kör på annan hårdvara. Fungerar mycket bra.
Sedan under NAS'en står en gammal trött server som för stunden innehåller någon Core2Duo med 3GB RAM och en 600GB hårddisk.Till vänster om racket har jag klämt in ett skåp där jag har en massa blandade datorprylar. Det skåpet har jag satt på låsbara hjul, så jag kan dra undan det när jag vill greja med något i racket. Det kan nog vara en av dom bättre mods jag har gjort. Det är sjukt praktiskt!  ;D


Här är skåpet bortdraget för att komma åt runt racket.Och avslutningsvis en bild på baksidan av racket. Det är verkligen inte vackert, men det som ser ut att vara ett spaghettimonster av kablar är faktiskt där av den anledningen att jag vill ha slack på kablarna för att dra ut racket, men ändå att kablarna ska vika ihop sig när jag skjuter in det mot väggen igen.


Servern är lite lagom rostig i plåten. Men den har stått fukttigt i kanske 15 år, och den är nu 23 år gammal, so I'll let that pass :)

2
Projects / Retro NAS för BOINC-data
« skrivet: september 08, 2018, 10:32:15 »
Vi hade städdag på radioklubben här i stan, och jag hittade en gammal dator som skulle slängas. Och skadad som jag är så tänkte jag att den väl kunde vara kul att göra nåt med.
Det är en Fujitsu ICL ErgoPro e från 1995. Den har en 166MHz Pentium CPU, hade 24MB RAM som jag har uppgraderat till 97MB. Den har tidigare i sitt liv snurrat som router till ett gästnätverk på ett ställe i stan, och togs ur bruk för bara ett par år sedan. Hårddisken som satt i är en WD Caviar från '96, på 853,6MB. Den fungerar fortfarande, men låter nåt fruktansvärt och är väldigt långsam. Så jag tänkte att det väl bara är att slänga in en modern IDE disk och vara glad.. Men noope.. onboard kontrollern är så pass gammal att den har en kapacitetsgräns på ca 6GB, och jag får inte maskinen att boota från en extern disk-kontroller. Så jag fick för mig att testa något som andra har fått att fungera bra innan. Att köra ett CompactFlash-kort som systemdisk. Sagt och gjort.. Jag satte ett 4GB kort i en IDE-adapter och kopplade in det. Kortet detekterades korrekt och jag började installera Win98SE på det.
Men min ide är ju att bygga en retro NAS av den.. så 4GB delat med OS duger ju inte. Så som tur är fick jag en Promise Tech Ultra66 PCI disk-kontroller att fungera för lagringsdisk. Den kan hantera större diskar, så jag satte i en tyst och rätt trevlig 40GB WD.

Det finns dock ett litet problem med datorn, vilket är att onboard-grafik är död, så det sitter ett PCI-grafikkort i den. Men datorn har bara 2st PCI-slottar, och jag behöver dom till disk-kontrollern och ett 10/100 nätverkskort. Som det är nu så har den bara 10Mbps nätverk, vilket är lite väl slött. Så jag har köpt ett ISA-grafikkort till den som borde komma om några dagar, så jag kan sätta i det snabbare nätverkskortet i den.

Men vad gör den då? Jo, jag kör ju som känt rätt mycket BOINC. Dvs. datarendering för distributed computing (Svensk översättning?) Och jag har en längre tid gått och funderat på om jag skulle lägga data och filer för klienten på en extern server så jag slipper problemet med att den ligger och skriver till disk och håller på hela tiden, lokalt. Och den här burken kunde ju vara lite kul att ha till det. Det krävs ju ändå bara en Samba-share för att det ska fungera. Så det är allt datorn gör. Den är filserver till en specifik applikation.

Här kommer lite bilder:
Vi börjar med de instickskort jag har stoppat i den. Bilderna blev bända 90-grader, men fuck it xD

Här är PCI disk-kontrollern för lagring.


grafikkortet som sitter i nu, och ska bytas ut senare.


Det nuvarande nätverkskortet som ska ersättas med ett snabbare i samband med bytet av grafikkort.


En SCSI-kontroller för lite framtida tester av backup till ZIP Drive


Nätverkskortet som ska sättas i senare. Ett gammalt Realtek komplett med döda insekter..  ;D


Här är korten instoppade i datorn. Inget speciellt.. En typisk layout för en mindre dator från 90-talet.


40GB-disken för lagring.


OS-disken i form av CF-kort i adapter.


Ett ass-shot på datorns I/O.


Locket på, och spoiler av en liten kul detalj. Jag fick med en gammal 9" CRT som har använts i kassor i butiker förr. Den var från början vit och i fruktansvärt äckligt skick. Så jag sprayade den svart. Det ser lite märkligt ut men betydligt bättre än innan xD Tyvärr har den en rätt så fet repa i glaset fram.. Men den fungerar bra.3
Projects / EG's nya serverrack på jobbet
« skrivet: juli 01, 2018, 11:20:14 »
Jag har sedan ett par(3...4?!) år haft en HP DL585 G2 med uppgraderade CPU'er på jobbet, boende i en rå MDF-låda för att dämpa ljudnivån, och inte ha den liggande helt löst..
Det har fungerat fint, men inte varit så fint direkt. Men för någon vecka sedan på radioklubben här i stan fick jag syn på ett korrekt serverrack på 12U.. är det 1/3 höjd kanske? Det är från Fujitsu Siemens, har alla plåtar, står på hjul, har en sjukt stadig ram byggd i Alu-profiler osv.. Inte helt fel. Så jag köpte det för en symbolisk summa.
Det är ju inte rocket science att sätta grejer i ett rack, så en komplett logg av vad jag har gjort känns ju rätt meningslös.. Men jag kastade in HP servern, ett par rätt trötta TP-Link switchar.. Bara 100Mbps, där den ena har två 1Gbps portar som den splittar över 8 100Mbps. Det spelar egentligen ingen roll då det flyttas väldigt lite data över nätverket, och linan ut är bara 100Mbps ändå.

Jag satte även in en nybyggd server som agerar extern datalagring till BOINC som snurrar på HP'n, samt att den kör en IRC-bot. Den är bara en ca 11år gammal AMD Athlon 64 med 1,5GB RAM och ett par 600GB WD Velociraptor diskar, och kör Ubuntu. Inget powerhouse alls, men den drar lite ström och klarar det den ska göra med rejäl marginal.

Jag hittade också en liten KVM-switch i hyllan på jobbet som jag stoppade in i racket, där jag även har en liten skärm stående ovanpå, och ett litet tangentbord med inbyggd trackpad.

Då racket står på en pall i pallstället på jobbet (pallet rack-pallet rack, anyone? xD) så har jag även pillat ihop ett luftfilter som sitter i dörren på fronten, så servrarna inte snortar i sig sjuka mängder damm och krafs.

Stor bild: https://i.imgur.com/nkcMw7g.jpg4
Projects / Compaq ProLiant Retroserver
« skrivet: januari 28, 2018, 12:10:39 »
Tjosan! Då var det dags igen.
För någon vecka sedan var jag hos en polare och hämtade ett par gamla Compaq ProLiant 5500 servrar, en diskkabinett och en massa annat bråte. Tanken var att bygga ihop i alla fall en fungerande server och sedan pilla med den och ha lite kul.

Här är lasset med prylar från när jag precis hade hämtat allt.


Den ena servern var komplett, medans den andra var lootad på processorer, power moduler samt fläktar. Så den fick bli reservdelar.

Jag började då att pilla med den som var komplett, och hade en hel del problem med den. Till att börja med fick jag inga andra livstecken från den mer än snurrande fläktar och två pip. Ingen video eller nåt. Efter mycket meckande med byte av instickskort, omflyttning av processorer och annat så kom jag ihåg att vissa gamla Compaq maskiner kan spela mer eller mindre döda om CMOS-batteriet är dåligt. Och mycket riktigt, eftersom att servern är från 1996-97 så var batteriet stendött. Detta var dock fastlött på det kontrollerkort som sköter det mesta, så jag bytte ut det mot en standard CR2032 sockel.
Finally! Nu fick jag video från servern, och de två pipen var nu borta. antaglien en varning för dåligt batteri.
Sedan kom nästa problem.. RAM. RAM'et är lite pilligt i dom här maskinerna, då det är SDRAM av typen EDO, och det sitter i 4st banker om 4 stickor, där man måste byta en bank om 4 stickor så fort man vill byta RAM. Detta gör det lite meckigt då man behöver en ganska rejäl laddning med stickor och man då måste ha 4st av samma sort.
Det som tog mig lite tid var att när servern först POST'ade så varnade den inte om något dåligt RAM,  men jag fick problem  med att OS installers helt enkelt vägrade köra korrekt. Servern startade om när installern hade laddat färdigt till RAM.  Jag försökte med både det ena och det andra tills jag beslutade mig att pilla lite med RAM'et, och märkte att om jag flyttade några stickor så betedde den sig annorlunda! Så jag bytte och flyttade alla möjliga stickor tills jag fick en RAM config som fungerade. Sweet! Den fungerar!

Kanoners! Allt verkar fungera. Men den låter bokstavligen som 4000 arga getingar när den är igång, så jag satte en variabel spänningsregulator på alla fläktar i servern för att dra ner hastigheten rejält. Man får ha i åtanke att den är dimensionerad för att sitta i upp till 35 graders rumstemp under full last, helt fullproppad med komponenter 24/7. Det är inte riktigt relevant i ett vanligt hem, så det gick fint att dra ner fläktarna riktigt mycket. Det hände dock en annan spännande sak när jag gjorde detta.. Mer om det senare.

But!.. There's always a but.
Jag började installera OS, men fick stora problem med att de gamla SCSI-diskar från när servern var ny helt enkelt inte orkar med längre, så jag fick diskkrash på diskkrash, tills jag tröttnade och grävde fram en PCI-IDE kontroller med eget boot ROM för att installera OS på en modernare IDE-disk. Detta fungerade som tur var fantastiskt bra, så jag nu slipper oroa mig för att den ska rasa helt. Det är också en vinst att inte ha OS'et installera på SCSI-diskarna som är tänkta för lagring. Fasen så bra.. Allt fungerar. Jag satte OS-disken i en sån klassisk frontmonterad HDD vagga.

Men jag kan ju inte ha en gammal server utan SCSI-diskar.. Så jag började byta dom och tog med snäppet nyare som satt i den externa diskkabinetten och flyttade till servern istället. De har samma kapacitet (18,2GB) men är tunnare, så de går lite tystare och svalare än de gamla. Som tur var fungerade alla sju, så jag satte upp 6st av dem i en RAID-5 och har en ensam disk för lite annan lagring, samt att den inte kunde vara med i RAID'en.

Jag har även stoppat i en PCI-USB kontroller för att smidigare kunna flytta filer lokalt (mest innan nätverket kom igång) Remember, när den här servern var ny så var USB knappt uppfunnet än :)


Så, vad var det då som hände när jag drog ner fläkthastigheten på allt? Jo, servern är byggd så att de två nätaggregaten som sitter bak suger även luft över hårddiskarna, då dessa behöver ganska mycket kylning. Men nu när jag har dragit ner fläktarna så fick diskarna knappt någon kylning alls och gick väldigt varma. Så hur löser man det då? Jo, man sätter fläktar rakt på hårddiskvaggan!

Här är ett första test för att se hur det fungerar. Notera att det är väldigt lite ventilationshål bakom fläktarna. Men det är tillräckligt för att det ska fungera.


Sweet, det fungerar. Då kopplar vi in fläktarna permanent och sätter fast dom med smältlim då det inte går att borra upp hål här pga. bakplanet till diskarna.


Och så passar vi på att ta en bild på servern när hela front bay modulen är urplockad. Här ser man SCSI-kabeln för alla hårddiskar, IDE för CD-läsaren samt en extra SCSI för bandbackup eller liknande.


Här är det kort som sköter det mesta vad det gäller legacy I/O. Det är den primära SCSI kontrollern, grafik, PS/2, Serieportar, övervakning av fläktar, styrning för displayen på fronten osv.. Till vänster syns CMOS-batteriet.


Och här är RAM-kortet, detta utan stickor.


Vi passar väl på att ta en liten titt på processorerna med.. Det sitter så 4st Pentium II Xeon's på 400MHz vardera. Dock kan jag bara använda 3st av dom för tillfället då en power modul är krasslig.
Här ser man även instickskortet för RAM, samt system management kortet bredvid. Det är en lite kul konstruktion egentligen. Hela servern är i princip ett stort bakplan där man sätter in instickskort.


Och en processor urtagen


Det är inte mycket till kylfläns på dom.. Men Pentium II drar inte så mycket ström, så det är fullt tillräckligt. Man känner knappt att processorerna blir ljummna.


Och här har vi då setupen som den står nu. En server fullt fungerande med Windows Server 2003 R2 installerat.


Och så passar vi på att ta en mugshot av servern. Här ser man de diskar som är i RAID-5 med tända LED'ar, och den ensamma disken som är släckt. Här ser man även OS-disken i sin vagga till höger.Vad har jag den då till? Jo, den kör för närvarande lokal fildelning, men även en BBS, IRC server, webserver och FTP.


Man kan komma åt den här...

Webservern hittar man på http://10base.se

FTP'n ligger på ftp://10base.se  Eller 10base.se:21 i valfri FTP klient.

IRC-servern finns på 10base.se:6667  Joina gärna och häng lite! :)

Och BBS'en hittar man på 10base.se:23 via telnet.

That's all for now!

5
Jag fick tag i en yamaha rx-v640rds hemmabioförstärkare genom jobbet, vilken är en rätt så trevlig pjäs. Dock är den lite gammal och har således en inbyggd växel för kompositvideo, vilket inte är så behändigt i dagens läge. Så jag tänkte väl att det inte borde vara så krångligt att bygga om den lite för att styra en extren HDMI-växel, eller vad man nu vill.
Så jag lyfte av skalet och tittade runt lite. Alla växelkort och annat är kopplade till ett bakplan som är förvånansvärt bra uppmärkt med vad pinnar är till, så jag började mäta och skriva ner lite.
Jag kom fram till att det som styr växelkorten är en 3-bit binär databuss med inverterade nivåer.

Som lite omväxling från Arduinos och mikroprocessorer över lag så valde jag att bygga detta med diskreta kretsar, när det ändå inte är mer avancerat.

En bra början är ju att vända tillbaka alla nivåer så det blir lättare att koppla allt framledes. Sedan ska allt avkodas..

Det blev helt enkelt en 7404 NOT-gate, som sedan matar in signalerna i en 74145 som är en 4-bit binär till decimalavkodare, där jag jordade den sista datapinnen för att den skulle ta bara tre bitar. Det blir ju då oordning bland värdena, men det spelar ingen roll.

Här är en snabb prototyp på labbplatta för att se att det fungerar, vilket det också gjorde.Jag beslutade mig för att jag aldrig kommer att köra någon kompositvideo genom förstärkaren något mer, så jag strippade ner växelkortet för att använda mig av RCA-uttagen för styrsignaler, då de redan sitter på rätt ställe och är korrekt uppmärkta.


Här glömde jag bort att ta bilder under bygget, men jag snickrade ihop kretsen på veroboard, och satte optokopplare på utgångarna för att kunna styra lite av varje. Den optokopplare som sitter ensamt triggar när förstärkaren startar.


Botten på kortet. Inte så snyggt, men fungerar bra.


Och här är kortet monterat i förstärkaren. Bakplanet trycks dit ovanpå alla kort.

6
Projects / Datorsetup från 2006
« skrivet: januari 05, 2018, 19:02:01 »
Då jag ibland har lite för mycket ledig tid och lätt kan bli lite nostalgisk så resulterar det ibland till diverse underliga projekt.
Det här är något jag har haft ett tag, men aldrig dokumenterat på något vis direkt. Det är alltså en dator-setup där temat är 2006, vilket innebär att allt är från 2006 eller tidigare.

Jag tänkte inte direkt gå in på komponentdetaljer, men själva datorn har tidsenlig vattenkylning, en Core2Duo med 2GB RAM, XP och lite annat. Grafikkortet har jag för mig är ett ATI X1200 Pro. Samt ett Soundblaster Audigy 2 ljudkort med tillhörande AudigyDrive
Här följer några bilder.

Nu vet jag vad ni kommer säga "Skärmen och tangentbordet kan ju aldrig vara så gamla som 2006!" Men jodå, skärmen är från 2006, fyndad nästan aldrig använd i originalkartong på jobbet, och tangentbordet är ännu äldre :) Samt en obiligatorisk bakgrundsbild som vilken grabb som helst skulle haft på den tiden.  ;D

Stor bild: https://i.imgur.com/mMsvuAf.jpg


En ändring efter att första bilden togs är att jag har adderat extern vattenkylning i form av en Zalman Reserator 2

Stor bild: https://i.imgur.com/rzSy0nF.jpg


Här har vi en bild på röran inne i datorn. Jag har övervägt att flytta tillbaka moderkortet till chassit det kom från (En HP xw4400 workstation, som var ny 2006) Det hade varit lite bonkers att köpa en ny workstation då och byggt om den till vattenkylning..  ::)

Stor bild: https://i.imgur.com/QauFhBU.jpg------------------------------------------------------------------------------------------------------
EDIT

Sagt och gjort så bytte jag tillbaka till originalchassit från HP. Jag vet inte om jag tycker att det ser lika skoj ut, men det är bättre än det gamla och hade varit sjukt coolt när det var nytt. :)
Jag valde även att ta bort de två interna radiatorerna då den externa är mer än tillräcklig. Vid full CPU-last så går inte CPU'n varmare än 31 grader.

Stor bild: https://i.imgur.com/nO8B6xB.jpgOch insidan

Stor bild: https://i.imgur.com/S4DXkbp.jpg

7
Projects / EG's lilla retrohörna
« skrivet: januari 04, 2018, 22:44:46 »
Kände mig lite inspirerad för ett tag sedan och fick för mig att plocka ihop en liten retrohörna på elektronikbänken.
Tanken var att sätta ihop något av en mindre workstation med en släpbar dator, satt runt 1994-1996.
Datorn är en Toshiba T5100 och har en 386'a på 16MHz, 2MB RAM och 100MB HDD. Då den är en gammal "bärbar" maskin i mindre format så saknar den allt vad standard expansionsplatser heter, så jag fick köra de flesta tillbehören över skrivarporten, vilket i sig fungerar alldeles utmärkt om man accepterar att det inte går så otroligt fort. Hastigheten är dock inte direkt någon flaskhals då processorn inte hinner med så mycket mer.
De tillbehör som är anslutna till skrivarporten via en klassisk "växellåda" är en Iomega Zip drive på 100MB för flyttbar media och backup (magiskt att man får plats med hela hårddisken på något inte mycket större än en diskett!  ;D
en DAC (digital till analogomvandlare) som helt enkelt tar emot databussen från skrivarporten och ger datorn en ljudutgång. Den är helt kompatibel med Covox Speech Thing. Googla om det är av intresse.  ;)
Sist med inte minst så sitter det en Xircom nätverksadapter för skrivarport, som man kan plugga in 10Base2(coax) nätverk i och således få nätverk och internet i DOS, för telnet, IRC, FTP klient/server, webserver/htget osv..
Det finns även en ledig port på lådan ämnad för LapLink (filöverföring mellan två datorer via skrivarport)


Jag klämde även in min gamla VT100-klon terminal i hörnet på bordet, som har en gammla Raspberry Pi kopplad till sig, som jag för länge sedan stoppade in i en gammal låda. Den har även fått en replika av en sticker som British Telecom hade på gamla terminalburkar för läänge sen, så det kändes rätt passande. Det står även en gammal 3COM-hubb på terminalen som tar in 10Base2 och gör om det till 10Base-T till Raspberry'n.Klart att man har tidsenlig mobiltelefon och personsökare med..  ;D


Här är baksidan på switch-lådan för tillbehören. Xircom nätverksadaptern sticker ut nere till höger.8
Projects / Byte av fläktar i en Power Mac G5
« skrivet: november 04, 2017, 11:07:16 »
*EG blåser dammet av forumet och börjar skriva*

Då ska vi se.. *harkel*
För lite sen så släpade chefen in en gammal Power Mac G5 till jobbet i tron om att den fortfarande var användbar på riktigt. Och hade det varit en av de senare modellerna så hade det kanske gått, men som oftast med dessa var det en av de minsta modellerna med en 1,8GHz CPU, och ingen sockel för att stoppa i en till. Dock istället för att slänga den så stod den vid mitt kontorsbord där ett tag tills jag fick för mig att testa att ha den som hemmaserver i äldre stil.
Så jag släpade med den hem, bytte ut det gamla tröskverket som kallas hårddisk från 2004 till 2st 1TB WD Red som inte behövdes i ett projekt längre. För att få dessa att fungera i Macen så fick jag för första gången sätta dit jumpers på SATA diskar, för att tvinga ner dom till SATA1 1,5Gbps. Detta gör att man inte får ut så mycket mer än 40-50MBps ur dom, men det är inget problem som så. Jag uppgraderade även RAMet till 4GB.
Allt fungerar bra, och den fungerar nu som filserver med både Samba och Apples egna fildelningsprotokoll som fungerar sjukt bra tillsammans med min Macbook Pro, som av ren magi bara hittade servern på nätverket. G5'an används även som Time Capsule till min Macbook.

Men jag tyckte att den lät lite mycket, vilket dessa datorer gör. Men då just den här är en modell med låga specifikationer så drar den inte mycket ström och går knappt varm, så originalfläktarna som i princip platsar i en server är otroligt overkill.
Så efter en snabb runda över till inet så beställde jag nya fläktar. Jag slog till på stort och köpte Noctua, med motivationen att dom håller längre och är roligare att använda i andra projekt när jag tröttnar på det här.
Dock hade inet inte 60mm Noctua i lager, så där blev det Fractal Design istället. Dessa sitter i nätaggregatet.
En nackdel med att sätta i standard PC fläktar är att PWM styrningen inte fungerar som den ska, då original fläktarna inte använder samma typ av signaler som nu för tiden är standard. Detta gör att fläktarna får konstant 12V, så jag testade lite olika motståndsvärden, och 100 Ohm blev lagom att sätta på fläktarna för att de ska gå tyst.

Här följer lite bilder från ombygget.

Fläktarna jag beställde. Det visade sig sen att jag inte behövde alla, då fläktarna bak vid processorn redan går väldigt tyst.


Här är den nya Noctua Redux fläkten bredvid original Delta. Den här sitter i fronten framför expansionskorten, för att kyla grafikkort osv..


Den nya fläkten är monterad, och jag har kortat ner kabeln, samt kopplat om den lite då Macen inte har standard pinout på fläktarna. Detta är innan jag insåg att det behövdes motstånd.


Fläkten för insuget till CPU'n är av samma typ som den innan, fast 92mm. Den här byts ut mot en Noctua NF-A9


Och här är den monterad. Här syns även original fläktarna som agerar utblås från CPU'n. Dom låter knappt något alls vid normal belastning.


Och här är en liten smygtitt på fläkten som kyler expansionskorten.Då så ska vi gräva oss ner till nätaggregatet, som i just den här datorn är relativt lätt att få ur då man slipper ta ut den nedersta CPU'n.
Man börjar med att lossa kontakterna till moderkortet, samt lossar ett par skruvar i golvet av chassit.


Golvet kan sedan lirkas ut och man ser nätaggregatet. Man lossar sedan 4 skruvar under datorn för att få loss det.


Väl ute ur datorn så ser man fläktarna bättre. Det är två vanliga 60mm med lite omkastad pinout på kontakterna.8 skruvar senare så kan man lyfta av locket på nätaggregatet, och förundras över hur stort kretskortet är.. Det är dock inte dåligt i sig. Det går svalare så.


Här har jag bytt till de nya fläktarna, samt kopplat om dessa i kontakterna för att passa kretskortets pinout.


Och här är de från utsidan.Efter det satte jag ihop datorn igen och konstaterade att den nästan går ljudlöst. Det är så man hör WD Red-diskarna till och med.
9
Projects / EG bygger Linux-setup
« skrivet: juli 31, 2016, 20:51:57 »
Så ska vi se, eftersom att ingen gör några nya inlägg så gör jag det! xD
Denna gången dags för en Linux maskin i Mac stuk, av allt.

Jag har ju sedan några år tillbaka ett moddat Power Mac G5 chassi stående, som passar perfekt för detta!
Komponenterna som jag har satt i är inga monstergrejer på något vis, men helt okej.
Det är mest de gamla prylarna som har blivit över när jag har uppgraderat min primära dator.
Moderkortet är ett Gigabyte D3H-B85M. Inget häftigt.
En i5-4430
12GB blandade RAM stickor
Gustavs gamla Radeon HD6950
Corsair HX750i PSU

Det som väl gör det här bygget lite unikt är att det är i ett moddat G5 chassi och har komplett custom vattenkylning.
Lite om kylningen då..

CPU blocket är ett gammalt Zalman ZM-WB5 Plus

GPU blocket, ett EK-VGA Supremacy - Acetal+Nickel

Radiatorn är lite av ett monster.. En Alphacool NexXxos Monsta 280, som då är 2x140mm och 80mm tjock(!)

Pumpen, en EKWB EK-XTOP REVO D5 PWM

Och reservoaren, någon billig Alphacool cylinder med akryl-rör och Acetaländar

Temperaturer, runt 27-45 grader beroende på CPU och GPU last.

OS-disken är verkligen inget häftigt.. En Kingspec 64GB SSD från eBay. fungerar bra dock!

Distrot den kör är gMac Linux, som är Ubuntu omskinnat för att se ut som OS X.

Det som kommer till är tidsenlig mus och tangentbord från Apple. Samma som kom med iMac 2005. Så de passar perfekt till G5 chassit.
Samt att det ska köpas en Apple Cinema Display HD för att få till rätt skärm.

Men här kommer ett par bilder på hur det hela ser ut för tillfället.10
Projects / EG's nätverk i lägenheten
« skrivet: december 19, 2015, 23:13:28 »
Då jag flyttade till egen lägenhet för lite sen så var det ju självklart dags att även dra lite nätverk.
Det hela är en liten avvägning på prestanda/strömförbrukning, och inte mer burkar än vad som behövs används.

Själva centralpunkten är vad som fint kan kallas för server garderoben, där även Modem från Telia finns. Själva servern är en HP Microserver Gen 8 med 120GB SSD som systemdisk, och 2st 1TB WD Red diskar i RAID 1. Den servern hanterar för tillfället Samba shares och FTP.
Bredband fås från Telia, och jag har ca 22Mbps ner, och runt 2Mbps upp.

För tillfället så går det en TP-kabel från garderoben till dator/labb rummet, där det finns en 5-portars Gbit switch för att splitta signalerna lite.
Jag ska även dra en TP till TV'n, så HTPC'n inte behöver köra wifi (som stör det trådlösa tangentbordet >_>)

Som primär switch i server garderoben används just nu den inbyggda i modemet från Telia.

Här sticker telejacket och ström iväg till garderoben i slutet av hallen.


Och här är insidan av garderoben, med modem till vänster (telejack längst ner till vänster), servern på hyllan längst ner, tillsammans med extern RAID disk för FTP lagring.
På hyllan ovanför finns skärm, tangentbord och mus till servern, samt en USB 3.0 hubb.

11
Projects / Hemmasnickrad extern vattenkylning för CPU och GPU
« skrivet: september 30, 2015, 21:38:34 »
Det här blir lite av en konstig tråd..
Jag har nämligen redan en projektlogg på min webbsida, så det blir mer eller mindre bara en länk till den.
Men det jag har byggt är ett externt kylaggregat till en dator. Det som gör det lite speciellt är att det sitter två st. peltier element i den, som hjälper till att kyla vätskan. Det resulterade i att jag var tvungen att överklocka den rätt hungriga AMD Athlon 64x2 6000+ som sitter i labbdatorn, för att komma över rumstemp. Det vill man för att det bildas kondens på processorn annars, och vatten rinner ner på moderkortet.  Här följer hur som helst bilder och lite text! :)

http://stuxnode.com/externalcooling.html


12
General / World Community Grid
« skrivet: april 02, 2015, 16:41:33 »
Jag och en polare i Australien har startat ett World Comminuty Grid team som vi tänkte se om vi kunde få lite mer folk att vara med på.

World Community Grid är ett crunching projekt som drivs av IBM, och går primärt ut på att mappa data för cancer, AIDS och Ebola, för att hitta botemedel mot dessa sjukdommar.

Projektet körs från BOINC, som är en mycket populär klient för distribuerade datanätverk av denna typ. Det kostar inget, man installerar det och kör, behöver inte bry sig mer om det, och man kan ställa in BOINC så att det bara körs när datorn idlar, och man ändå inte använder den.

Har man redan BOINC installerat så är det bara att registrera ett konto på World Community Grid's webbsida, joina vårat team som vi kallar för SweatyCores  ;D och sätta igång!

Projektets webbsida är här: https://secure.worldcommunitygrid.org

Joinar vårt team gör man via den här länken:  http://www.worldcommunitygrid.org/team/viewTeamInfo.do?teamId=5GNQJ3K852


Och har man inte BOINC sen innan så kan man ladda ner det på den här länken: http://boinc.berkeley.edu/download.php

Vi har även en IRC kanal på freenode, som heter #SweatyCores

sprid gärna detta till andra som kan vara intresserade! Det är kul om mer folk bidrar till en bättre värld :)


Happy crunching! :D

13
Projects / Server för att cruncha data
« skrivet: mars 13, 2015, 09:31:22 »
Då så ska vi se.. Jag blev sugen på att cruncha data på lite större skala, så jag började titta på blocket efter en lämplig maskin för detta. Jag snubblade över en HP DL585 G2 server med 4st AMD Opteron dual-cores och 32GB RAM för 4000kr.
Det är ett 4U högt 46kg as till server.


CPUer och RAM sitter på ett eget kort som man kan dra ut i fronten.


Anslutet via ett bakplan sitter I/O kortet med alla slottar och portar.

Den har 2st 1300W nätagg med redundans, och 3st 160GB 10krpm SAS diskar. Som kylning sitter det 6st 120mm DELTA fläktar stackade dubbelt för redundans.
Den har även en radda PCIe slottar som jag tänkte slänga i ett par grafikkort eller Nvidia TESLA compute modules i.

Jag har även köpt 4st 6-kärniga Opterons till den för att få totalt 24 kärnor. Samt dra lite mindre ström då de är nyare än original processorerna.

Mer updates kommer när jag har fått grejerna! :)

14
Buy and sell / S: Datorchassi. Corsair Carbide Air 540
« skrivet: november 27, 2014, 21:40:39 »
Då jag tröttnade lite på ett stort sidofönster, och ett chassi som visserligen har extremt bra ventilation, så tänkte jag sälja det och byta till ett annat.

Det är knappt ett år gammalt, välvårdat och inga märkbara repor eller liknande.
Säljes med 2st be quiet! ShadowWings 2 120mm fläktar i fronten.
Annars är det precis som från fabrik. Original kartong finns.

Chassit framstår som ganska stort på bilder, men eftersom att nätaggregatet sitter bakom moderkortet så blir det faktiskt ganska litet. Ca 10cm lägre och grundare än ett vanligt mid-tower. Dock nästan dubbelt så brett. sidofönstret är lätt rökfärgat.http://www.corsair.com/en-us/carbide-series-air-540-high-airflow-atx-cube-case

700kr+frakt?

Det är bara att fråga om det dyker upp några frågor!  :)

15
Projects / Extern GPU låda
« skrivet: oktober 29, 2014, 19:48:03 »
Då ska vi se.. Nytt projekt på gång! :)

Jag har ju numera ett jobb, och där har jag en kontorsmaskin med "small formfactor" så endast låga expansionskort går in i den. Så man blir ju lite låst.. Men jag har fritt fram att uppgradera och pilla med den.

Så det första jag kom på var att bygga en extern låda för att sätta ett rejält grafikkort i.
Själva lådan kommer att bestå av toppen från ett gammalt Thermaltake Armor chassi, och kommer att kapas ner rejält.
I lådan kommer det att sitta ett par fläktar, ett ATX nätagg, GPU och ett PCIe 1x breakout kort. Eftersom att det bara blir 1x så tappar jag ju lite prestanda.. Men det kommer inte att vara någon spelmaskin, så realtids-prestanda är mindre viktigt.

Breakouten är en sån här:
http://www.ebay.com/itm/151439740079?_trksid=p2060778.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT


Det må se ut som det, men den använder inte USB för överföring.. Dom har bara använt en USB 3.0 kabel för att det var smidigt så.
Det jag ska göra är dock att snygga till kabelanslutningen lite.. Så det blir vettiga kontakter både bak på datorn och på GPU lådan. Och inte bara en kabel som hänger ful mellan lådorna.

Mer update kommer när jag har fått hem prylarna :)

Sidor: [1] 2 3 ... 6